Home / blog / GUATEMALA KOFFIE

GUATEMALA KOFFIE

 

Als er iemand in de koffie wereld is waar ik stiekem een klein beetje jaloers op ben dan is het op barista Dritan Alsela. Alles wat deze man doet draait maar om één ding en dat is koffie. Via zijn social media account volg ik hem op de voet en probeer te leren van alle filmpjes die hij post. Dit zijn dan voornamelijk allemaal fraaie kunstwerkjes die hij met melk door de koffiecrema schenkt maar hoe ik het ook probeer, verder dan een hartje en blaadje kom ik echt niet. Dritan heeft een koffiehuis in Düsseldorf en als hij daar niet is dan is hij weer op pad om iets te doen met dat bruine goud. Op dit moment maakt hij een hele reis door Zuid Amerika en doet hij landen als Guatemala, Panama, Honduras, Costa Rica en Mexico aan!  Dit keer gaat hij terug naar de basis, zelf voor het eerst werken op de koffieplantages en kijken wat er allemaal aan vooraf gaat voordat die groene ongeroosterde boontjes de kant van Europa opkomen. Erg leuk om te zien! Op dit moment is hij in Guatemala.

De Guatemalaanse koffie feiten op een rij:
– Guatemala dekt  2,5% van de totale koffie opbrengst wereldwijd.
– Van de 2 hoofdsoorten is 98% arabica en 2% robusta.
– De oogst tijd vindt plaats tussen november en april
– Guatemala staat 10e op de wereldranglijst als het gaat om de totale koffieproductie.

Één van de belangrijke koffieproductieregio’s is Antigua. Deze stad, niet ver van de hoofdstad, Guatemala-stad, is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. In deze vallei, de voornaamste koffieproducerende streek van Guatemala, groeien koffieplanten op 1300 – 1600 meter boven zeeniveau. Meest bijzondere is dat deze vallei zich onder de actieve vulkaan de Agua bevindt. Op een filmpje die Dritan heeft gepost is te zien hoe deze vulkaan rook spuwt terwijl hij rustig de koffieboontjes bij elkaar aan het harken is… ik had dit een stuk minder relaxed gedaan hoor!  Verder is het klimaat rustig, het weer is er koel en droog.

De koffie die deze maand bij Prinselijk Proeven in het zonnetje word gezet is de Guatemala Antigua. Het is een gewassen koffie soort. Dit wil zeggen dat de koffiebessen na plukken in een watertank worden gestort. De bessen die zinken zijn rijp en worden gebruikt. De koffiebessen die rijp zijn worden ontdaan van de schil. Vaak blijft daar nog wat vruchtvlees aan vast zitten maar tijdens het gistingsproces wat de uiteindelijke smaak van de bonen bepaald worden die restjes los geweekt. Na 24 tot 36 uur is dit proces klaar en worden de boontjes gedroogd op grote pleinen van cement. Als de boontjes een vochtpercentage hebben van 10-12% zijn ze klaar om vervoert te worden naar de uiteindelijke branders. Bij onze koffiebonen gebeurt dat branden pas in Nederland zodat we je altijd van de meest verse koffie kunnen voorzien.

Guatemalaanse koffiesoorten hebben zeer gevarieerde regionale smaakprofielen – uiteenlopend van zoet met cacao- en toffeetonen tot kruiden-, citrus- of bloemenkoffie met een knapperige zuurgraad.
Wat is het smaakprofiel van deze koffie? De koffie is zoet met nootachtige, en kruidige tonen. De afdronk is mooi en zacht. De echte proever kan tonen van citrus proeven en gember.

Iedere coffee lover die benieuwd is naar de tips and tricks van deze man, ga naar facebook en zoek op zijn naam Dritan Alsela. Iedereen die benieuwd is geworden naar deze koffie? Loop dan gewoon even binnen in onze altijd gezellige winkel in Mijdrecht!