Home / blog / GEZOND ROKEN

GEZOND ROKEN

 

Roken! Je denkt misschien meteen aan die ongezonde gewoonte en associeert het misschien niet met  de variant waar we ontzettend veel eten en drinken een mooie smaak mee kunnen geven!

Gerookte spek, zalm, paling en andere vissoorten zijn heerlijke delicatessen waarbij die heerlijke smaak tot stand komt door het bereiden met houtsnippers of andere materialen. Maar heeft u wel eens gehoord van rook thee zoals een Chinese lapsang Souchong of een Nederlandse theespecialiteit kistje van de Keijzer?  Of heeft u wel eens gekookt met gerookt zout? Het roken geeft de producten een sterke en soms uitgesproken smaak maar de echte liefhebbers zijn er dol op.

De Spaanse ster in het roken van paprikapoeder “La Chinata” (serieus het poeder waar menig internationaal sterrenchef mee werkt) heeft de primeur, een gerookte olijfolie! Je mag mij tot een liefhebber van gerookt eten en drinken rekenen dus ik stond te springen toen de gelimiteerde oplage flessen binnen kwamen! Hoe werkt dat en wat voegt het aan het product toe, dat roken?

De olijfolie word gemaakt van 100% Spaanse Arbequina olijven. De koudgeperste olie word “koudgerookt”op een mengsel van hooi, eikenhouten krullen en diverse kruiden. Deze rookmethode is er een die in Finland al meer dan 1000 jaar word gebruikt en in het kleine Spaanse plaatsje Plasencia doen ze dit zo goed mogelijk na. Koud roken is moeilijker dan warm roken. De temperatuur ligt -afhankelijk van wat je rookt en het gewenste resultaat- ergens tussen de 15 en 25 °C. Het roken kan van enkele uren tot enkele dagen duren. Al die tijd moet je de temperatuur in de gaten houden en zorgen dat de rook goed blijft want je wilt geen hitte omdat je product er anders aan gaat maar je wilt wel graag rook om die smaak optimaal te krijgen.

Bij deze olie duurt het roken maximaal 15 dagen en dat zorgt ervoor dat de geur van de olie overweldigend is. De rooksmaak die eraan zit is absoluut niet met allemaal kunstjes en smaakjes tot stand gekomen maar echt alleen door het rookproces. Nu denk je misschien hier dip ik niet even een stokbroodje in… waar kan ik het mee gebruiken? Een tal van gerechten waar je misschien niet meteen aan denkt til je een aantal levels hoger met deze olie, denk aan: Steak Tartaar, tonijn tartaar, zalm, lamsvlees, het maken van mayonaise, tomatensalade en ga zo maar door. Wel geld: ” Less is more”. Een paar druppels zijn genoeg.

Het is een limited production, dus er zijn maar een beperkt aantal flessen gemaakt. Elke fles is genummerd, geseald met wax en komt in een mooie geschenkdoos inclusief schenktuitje.
Een echt kado voor liefhebbers van lekker eten.