Home / blog / SEREGO ALIGHIERI

SEREGO ALIGHIERI

Befaamde dichters uit het verleden worden nog steeds geprezen door geïnspireerde films, theaterstukken, vernoemde pleinen en straten.

Dante Alighieri’s nalatenschap zit hem in zijn erfgoed dat nu het toneel is voor het maken van prachtige wijnen. Mensen die zich een klein beetje verdiept hebben in kunst en cultuur weten dat deze meneer voor een hoogtepunt in de wereld literatuur heeft gezorgd, La divina commedia – de Goddelijke Komedie. In dit gedicht dat bestaat uit 3 delen schrijft hij over een reis door het hiernamaals dat begint in de Hel ( Inferno, het spannende boek van Dan Brown is gebaseerd op deze passage) via de Louteringsberg op naar het Paradijs.

Dante was een Florentijn maar door zijn politieke overtuiging is hij verbannen uit Florence wat hem deed neerstrijken in Verona. Hij was toen een dertiger, een exact geboortejaar is niet bekend maar hij werd gedoopt in 1266 en verbannen in 1302. In 1321 is Dante gestorven zonder nog een keer in zijn geboortestad Florence te zijn geweest.

De goddelijke komedie heeft hij tijdens zijn ballingschap in Verona geschreven, zeer waarschijnlijk ook op het landgoed waar nu de meest mooie Veronese wijnen worden gemaakt. 7 jaar geleden zijn we er voor het laatst geweest en nu we op reis waren in het gebied rond het Gardameer kon een nieuw bezoek niet uitblijven.

Het wijngoed ligt goed verborgen tussen hoge muren, het is net een kleine vesting die voor de juiste bescherming moet zorgen. Eenmaal de poort doorgelaten begint het sprookje. Een lange laan van cipressen begeleid je naar het centrum van het domein, het prachtige landgoed dat een en al historie ademt. Het verhaal gaat dat er nog steeds onontdekte werken van Dante verscholen zitten in de kasteelmuren, daar kan je trouwens ook in overnachten wat een aanrader is! Het is indrukwekkend hoe goed alles is onderhouden. De wijngaarden liggen er onwijs strak bij en dat geld ook voor de rest van het landgoed. We worden hartelijk ontvangen met de nodige informatie die we nodig hebben voordat we het landgoed over kunnen lopen. Trots is men nog steeds op hun afkomst en de familie historie want wist je dat de directe afstammelingen nog steeds op dit landgoed wonen? Het is de familie Alighieri die hier na al die honderden jaren nog steeds woont en werkt. Al 650 jaar maakt men hier de mooiste Veronese wijnen.

Na de wandeling over het landgoed krijgen we een fijne proeverij van diverse wijnen. Omdat wijnhuis Masi na de oogst van de druiven de productie van de wijnen van Serego Alighieri op zich neemt staan er ook een hoop wijnen van dit wijnhuis op de proeflijst. We kiezen de volgende wijnen om te proeven:

Masi Conte Federico Brut millesimato 2011 methode Classico Trento DOC
Een mousserende wijn uit het hoger gelegen Trento. Dit is een klassieke blend voor een mousserende wijn dat bestaat uit 80% Chardonnay en 20%Pinot nero. Bijzonder is dat de wijn 38 maanden houtrijping gehad heeft met een natuurlijk tot stand gekomen bubbel. Dat de wijn zo lang heeft gerijpt is te proeven, de mooie volle bijna romige smaak heeft gelukkig nog voldoende frisheid met tonen van rijpe appels en peren die je zoekt bij een mousserende wijn. De prijs per fles was fors, er word € 50,- per fles gevraagd en ondanks dat de wijn zeer smaakvol is gaat onze keus in deze regio dan toch uit naar een mooie vintage Franciacorta.

Masi Vign’Asmara Bianco 2015 Chardonnay/ Traminer delle Dolimiti IGT
Witte wijnen uit de Dolomieten zijn over het al gemeen fris met aangename zuren maar bij deze wijn konden we dat echter niet ontdekken. De traminer zou voor een mooie aromatische touch moeten zorgen maar bij het proeven van deze wijn waren we een beetje teleurgesteld. De wijn was vrij vlak en liet niet echt een indruk achter.

Serego Aligihieri Possesioni Bianco 2016 Garganega/ Sauvingon Blanc del Veneto IGT

Garganega is een typische Veronese wijn maar kan soms overheersen in bitters. Daarom waren we erg enthousiast over dit glas, de Sauvignon voegt die frisse en fruitige touch toe waar we zo dol op zijn. Deze wijn heeft alles voor een mooie aperitief wijn, volheid van de Garganega en de frisheid van de Sauvignon. Met de kleine tinteling heeft dit glas een echte doordrink factor.

In de winkel verkopen wij deze wijn voor € 10,95 per fles

Serego Aligihieri Possesioni Rosso del Veronese 2014 Corvina Veronese/ Sangiovese IGT

Wat zo mooi is aan de rode wijnen van Serego Alighieri is het deels rijpen op vaten van kersenhout. Waarom kersenhout? Ze geven in plaats van een overkill aan volheid en tannine een mooie frisheid aan de wijn. Deze wijn heeft al die factoren in zich. De Corvina zorgt voor de body, de Sangiovese voor de kruidigheid en het kersenhout voor het vleugje frisheid in de afdronk.

In de winkel verkopen wij deze wijn voor € 10,95 per fles

Serego Alighieri Poderi del Bello Ovile 2014 BIO Rosso di Toscana IGT

Een ode aan de geboorteregio van Dante Alighieri, Toscane.  Belle Ovile wat slaat op “mooi huis”.
Dat ze op deze manier een ode brengen is ergens apart daar ze een door de stad georganiseerde rehabilitatieceremonie hebben geweigerd. De familie vind nog steeds dat er niet genoeg gedaan is om berouw te tonen voor de beslissing die toen door de stad is genomen. Terug naar de wijn, deze blend van Sangiovese, Canaiolo en Ciliegiolo is sinds 2014 100% biologisch tot stand gekomen. Ook deze wijn heeft op kersenhout gelegen voor de frissere afdronk. De wijn zelf is vol van smaak met een mix van fruit en aardse tonen. Het verhaal achter de wijn is mooi al worden wij door deze wijn niet omver geblazen.

Serego Alighieri Monte Piazzo 2011 Valpolicella Classico Superiore DOC
Noem deze wijn geen Ripasso want dan gaan de haren overeind staan. Bij Serego prefereren ze de term Double Fermentation Wine. ‘Normale’ Ripasso wijnen worden gemaakt van de druif pulp van de Amarone. Dit vergisten ze voor een 2e keer en dan krijg je een Ripasso. Bij de Double fermentation methode voegen ze 12-15 dagen na de fermentatie van “verse”druiven gedroogde druiven toe waardoor er een 2e vergisting plaats vind. Door deze techniek krijg je een wijn die nog voller en complexer is dan een Ripasso verkregen op de traditionele manier. Deze wijn is voor het 650 jarige bestaan van het wijnhuis op de markt gekomen onder de naam Anniversario. Echter was het zo’n succes dat ze de naam veranderd hebben in MontePiazzo, de berg van Piazzo. De wijn is vol, rijp, complex en heeft prachtige houttonen verkregen van 1,5 Frans eiken en 4 maanden kersenhout.

In de winkel verkopen wij deze wijn voor € 23,95

Serego Alighieri Vaio Armaron 2008 Amarone Classico DOCG
Het pronkstuk van het wijnhuis, een amarone om je vingers bij af te likken! De druivenstrossen van de amarone (Corvina veronese, Rondinella en Molinara), worden in zijn geheel op bamboematten gedroogd. Dit doen ze deels nog in de bovenkamers op het estate van Serego Alighieri zelf. Zodra de druiven genoeg zijn ingedroogd begint het fermentatie proces. Het gistingsproces duurt iets langer waardoor er een alcoholpercentage van 15,5% ontstaat. Na lagering op Frans eikenhout gaat de wijn over op kersenhouten vaten voor de laatste kersentoets in de wijn. Deze wijn kan je zeker, mits goed bewaard, nog 20 jaar wegleggen. Nu drinken? Laat hem even goed op adem komen maar zodra je dat gedaan hebt is het de beste compagnon bij de mooiste rood vlees gerechten, wildstoven en braadstukken. Genieten met een grote G!

In de winkel verkopen wij deze wijn voor € 64,95

Serego Alighieri Casal dei Ronchi 2013 Recioto della Valpolicella DOCG
Een prachtige dessertwijn waarvan we er in Nederland nog een in de klimaatkast hebben liggen, die was gedateerd uit 2006 maar liefst!  We kunnen niet wachten deze dessertwijnen naast elkaar te proeven want dat moet vast heel bijzonder zijn. De druiven (Corvina veronese, Rondinella en Molinara), komen van het eigen estate en worden laat in het seizoen geplukt. Ze liggen net als de amarone op matten om in te drogen. Deze druiven liggen daar alleen gedurende de gehele winter, kun je nagaan hoeveel druiven je uiteindelijk nodig hebt om 1 flesje te produceren. Dat zijn er wel een paar kilo! Deze dessertwijn heeft een mooie zoete ondertoon als fluweel maar is niet “dessert”zoet. Combineert prachtig met droge desserts zoals een klassieke Italiaanse panettone of blauwe kazen als een traditionele gorgonzola.

Onze trip down memory lane was weer een nieuwe ervaring. De achtergrond van Serego Alighieri blijft indruk maken alsook de constante hoge kwaliteit waarmee de prachtige wijnen worden gemaakt.

Dante word rond het gehele Gardameer geëerd door de vele straat vernoemingen, pleinen en beelden. Veronesen weten wat deze meneer betekend heeft en dat hij een van degene is geweest die de regio op de kaart heeft gezet. Met deze historie in gedachten verlaten we het landgoed met een aantal mooie flessen in de achterbak. Op naar een volgend wijn avontuur!

 

Ons motto is altijd: zonder wijn is het minder fijn

zonderwijnishetminderfijn
#zonderwijnishetminderfijn